Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Fisk og skalldyr

Verkstedet forsiden

Fisk og skalldyr

Fisk har vært en viktig del av menneskers kosthold i lang tid, særlig i de områdene der fisk har vært tilgjengelig. Dette gjelder naturligvis i Norge også, der vi har en langstrakt kystlinje. I Norge spiser vi fisketyper som blant annet torsk, sei, sild, laks, ørret og makrell. Dessuten regner vi skalldyr som reker, blåskjell, krabbe og kreps som sjømat.

I butikkene finner du sjømat i mange former. Fersk fisk kommer rett fra havet, og er best jo ferskere den er. Hvis du ikke vil ha fisken med bein, kan du få den som filet. Mange steder får du også kjøpt ferdigpakket fersk fisk. Vi bruker også mye frossenfisk, og vi kjøper både fisk og skalldyr på boks.

Fisk og skalldyr er en god kilde til proteiner, jod og B-vitaminer. Tran og fet fisk, som laks og ørret, er de største kildene til omega-3-fettsyrer og vitamin D. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk til middag to til tre ganger i uken og variere mellom ulike fiskeslag. Fisk kan også brukes som pålegg, for eksempel makrell i tomat og fiskepudding. Halvparten av fisken vi spiser, bør være fet fisk.

Vi deler inn fisk i to hovedgrupper – fet fisk og mager fisk.

Fet fisk lagrer fettet i kjøttet. Laks, makrell, sild og kveite er eksempler på fet fisk. Fiskefettet inneholder sunt omega-3-fett og vitamin D. Omega-3 er bra for både hjertet og hjernen vår. Vitamin D er viktig for skjelettet vårt.

Mager fisk lagrer mesteparten av fettet i leveren. Torsk, lyr, kolje og sei er magre fiskesorter. Mager fisk inneholder næringsstoffet jod, som er viktig for stoffskiftet og for hjernevirksomheten.

Fisk kan tilberedes på mange forskjellige måter. I England får du kjøpt fritert fisk og poteter, «fish and chips» som er pakket inn i avispapir. Fra Japan får man den berømte sushien, der fisken ofte serveres rå med ris til. I tillegg kan vi steke, koke eller bake fisk i ovn.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging
  • vise gjennom matlaging og måltid hvordan identitet og fellesskap blir formidlet i ulike kulturer