Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Holdbarhet

Verkstedet forsiden

Fotografi som viser datomerking på en melkekartong.

Holdbarhet

Alle matvarer som selges i Norge, skal være merket med holdbarhetsdato. Vi skiller mellom «best før» og «siste forbruksdag». Med «best før» mener produsenten at varen bør brukes før en viss dato. Det betyr at den godt kan brukes etter angitt dato. «Siste forbruksdag» betyr at varen kan være helseskadelig dersom den brukes etter angitt dato. Dette gjelder særlig varer som fersk fisk, kylling, kjøtt og lignende.

Dette betyr at du som forbruker skal vite hvor lenge varen holder seg før den blir dårlig. Det er stor forskjell på holdbarhet i ulike matvarer. I mange tilfeller vil en vares holdbarhetsdato gjelde så lenge varen er uåpnet. Et glass med tacosaus kan ha lang holdbarhetstid, men når den først åpnes, reduseres holdbarheten betydelig.

Ordforklaringer

best før: Varen bør brukes før angitt dato for at kvaliteten og smaken skal være best mulig.

siste forbruksdag: Produktet kan være helseskadelig etter angitt dato.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging
  • redegjøre for og kritisk vurdere påstander, råd og informasjon om kosthold og helse