Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Kostråd

Verkstedet forsiden

Fotografi av to jenter som spiser epler.

Kostråd

Helsedirektoratet har ansvaret for å gi oss råd om hvordan vi best mulig kan sette sammen et kosthold som gir god helse og forebygger sykdom. Kostrådene bygger på dokumentert forskning. Spis variert, med mat fra alle matgruppene – det er hovedregelen. En god huskeregel er også «Fem om dagen».

Her finner du tolv kostråd for god helse:

  1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
  3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  4. Spis grove kornprodukter hver dag.
  5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
  10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  11. Velg vann som tørstedrikk.
  12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Du kan lese mer om kostråd på Helsedirektoratets nettsted.

Logo som kjennetegner Nøkkelhullet.Nøkkelhullet skal hjelpe oss til å velge sunneste alternativ når vi handler i butikken. Nøkkelhullet forteller oss at matvaren som er merket, inneholder mindre og sunnere fett, mindre salt og sukker og mer fiber enn andre matvarer av samme type.
Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging
  • redegjøre for og kritisk vurdere påstander, råd og informasjon om kosthold og helse