Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Mat på tur

Verkstedet forsiden

4. Server maten! ‒ matkultur, tradisjoner og måltider

Fotografi av mennesker som går på tur.

Mat på tur

Med litt planlegging i forkant er det ikke vanskelig å lage sunn, enkel og smakfull turmat. Om du skal på kort eller lang tur, sommer eller vinter, er det bare fantasien som setter grenser.

Å lage mat sammen med andre ute i naturen er hyggelig, og i tillegg smaker maten ekstra godt utendørs. Faktisk kan du lage alt fra de enkleste retter til større festmåltider – om du bare er nøye med forberedelsene.

Planlegg godt!

Tenk over hvilke ingredienser og hvilket utstyr som du må ha med. Her er noen triks for å «trylle» med turmat:

  • Ha grønnsaker som er vasket, renset og kuttet i poser.
  • Kjøtt og poteter/ris kan være forkokt eller forstekt, slik at det bare er å gi et raskt oppkok eller oppvarming.
  • Ha kokende vann på termos.
  • Fisk renses og deles opp på forhånd.

Pakker med fisk og grønnsaker i grillfolie egner seg utmerket til å ta med på tur og legge på grillen. Jo mindre kutting og skjæring man trenger å gjøre ute i naturen, dess enklere.

Enkelt utstyr

Det er ikke alltid det kreves så mye utstyr på tur, alt kan gjøres enkelt og kreativt. Ofte er det nok med en kniv, en gryte, en grillrist og en varmekilde. Tenk også på alt du trenger til spisesituasjonen – tallerkener, bestikk, glass. Det er lurt å ha et par poser til søppel og urent bestikk.

Tenn bål – men pass på brannfaren

Ulike varmekilder kan være bål, grill, stormkjøkken eller multifuelbrennere. Bål er en god og stabil varmekilde som skaper trivsel og god varme. Til bål trenger du steiner, tørre kvister, tynn tørr ved og fyrstikker. Tynn ved antennes lett, gir rask varme og mindre røyk. Til opptenning kan det være en fordel å bruke tynne flis, tørrkvister fra gran eller never fra bjørk.

Plasser bålet mest mulig i ly for vinden. Legg en ring med steiner rundt bålet for å avgrense bålet og øke sikkerheten. Steinene gir også ly for vinden og kan fungere som støtte for grillrist eller gryte.

Forsiktighetsregler ved bruk av ild:

  • Det er forbudt å brenne bål i skog og mark mellom 15. april og 15. september.
  • Ikke lag større bål enn det dere behøver.
  • Ha vann i nærheten.
  • Ha alltid mobiltelefon med i tilfelle det blir behov for å varsle nødetater.
  • Slukk bålet godt før dere går tilbake.
  • Rydd vekk steiner og bålrester.

På mange tilrettelagte friluftsområder er det godkjente griller og bålplasser som kan brukes hele året.

Pinnebrød

Å lage mat med enkle hjelpemidler gir gode opplevelser. Her finner du en oversikt over hvilke redskaper og ingredienser du trenger for å lage pinnebrød.

Ingredienser

  • 1 liter mel (gjerne en blanding av fint og grovt)
  • 2 ss bakepulver
  • 1 ts salt
  • 4 dl vann
  • 3 ss olje
  • krydder og revet ost
  • kanel og sukker

Redskaper

  • liter-/desilitermål
  • spiseskje (ss)
  • teskje (ts)
  • arbeidsbolle
  • plastpose
  • pinne

Oppskrift

  1. Bland det tørre, tilsett vann og olje. Mengden vann kan variere etter hvilken type mel som blir brukt.
  2. Elt deigen, og ha gjerne litt ekstra olje og mel på til slutt for å unngå en klissete deig.
  3. Ha deigen i en pose.
  4. Pinnebrøddeigen snurres rundt en pinne, og stekes over glørne på bålet.
  5. Deigen kan brukes som den er, eller smaksettes med krydder og revet ost, eller med litt sukker og kanel.

Andre enkle retter som egner seg på tur:

  • toast, ostesmørbrød eller pizzasnurrer som varmes i aluminiumsfolie
  • lapper og pannekaker som stekes i panne
  • ulike varianter av wraps eller hamburgere
  • fiskepinner i brød eller fiskekakeburger
  • gryteretter eller fiskesuppe
  • foliepakker med fisk og grønnsaker

Du finner flere oppskrifter på turmat i verktøykassa.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • bruke sansene til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smaker i matlagingen og forbedre oppskrifter, menyer og anretning av mat
  • lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer og sammenlikne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som blir brukt i ulike matkulturer
  • vise gjennom matlaging og måltid hvordan identitet og fellesskap blir formidlet i ulike kulturer