Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Miley Cyrus – fra «good girl» til «bad girl»

Verkstedet forsiden

Fotografi av Miley Cyrus fra 2007 da hun spilte hovedrollen i TV-serien Hannah Montana.
© Jeffrey Mayer/WireImage/NTB scanpix

Miley Cyrus har gjennomgått en forandring fra good girl til bad girl. På bildet ser vi en annen Miley enn den vi er vant med fra mediene i nyere tid.

Last ned Miley Cyrus – fra «good girl» til «bad girl».pdf

Miley Cyrus – fra «good girl» til «bad girl»

Problemstilling: På hvilken måte har Miley Cyrus forandret image, og hva kan være årsaken til dette?

Karrieren hennes tok for alvor av da hun fikk hovedrollen i Disney-serien Hannah Montana. Etter hvert etablerte Miley Cyrus seg som selvstendig popstjerne, og musikken har toppet listene både i Norge og i andre land. Likevel har veien dit vært kontroversiell. I denne artikkelen skal vi bli mer kjent med Miley Cyrus og den forandringen hun har gjennomgått.

Miley Ray Cyrus (opprinnelig døpt Destiny Hope Cyrus) ble født i Tennessee i USA i 1992. Etter å ha spilt mindre roller i TV-serier og filmer slo hun gjennom i Disney-serien Hannah Montana i 2006. I serien spiller hun rollen som unge Miley Stewart, som i hemmelighet også er en verdenskjent artist ved navn Hannah Montana. Gjennom TV-serien ble Miley Cyrus kjent, ikke bare som skuespiller, men også som sanger. Hun etablerte seg etter hvert som artist under eget navn, og har opplevd stor suksess med blant annet albumet Bangerz og sangene «Party in the USA» «We Can’t Stop» og «Wrecking Ball».

Miley Cyrus fikk etter hvert en annen type oppmerksomhet i mediene. Det ble kjent at hun hadde et avslappet forhold til marihuana, og hun ble offer for at private bilder ble offentliggjort. Disney fikk etter hvert et problem med å opprettholde flink pike-imaget de ønsket at Miley skulle ha. Hannah Montana var en enorm suksess, og Miley var et forbilde for svært mange tenåringer. Etter Hannah Montanas serieavslutning i 2011 har Miley Cyrus vært gjenstand for debatt, gjennom en til tider svært seksualisert framtoning. I MTV Video Music Awards i 2013 opptrådte hun i bare undertøy, mens hun «twerket» inntil artisten Robin Thicke.

Miley Cyrus har uttalt at hun ikke følte seg vel med imaget Disney ville at hun skulle ha, og forandringen hennes kan være et tegn på at hun ønsket å frigjøre seg fra dette. Mange vil kanskje si at hun har hatt et behov for å vise at hun bestemmer over seg selv, og at hun ikke ønsker å framstå som et glansbilde.

Forskjellen på Miley Cyrus som Hannah Montana og nå er enorm. Det er ingen tvil om at hun har lyktes med å riste av seg imaget som snill pike. Spørsmålet er hvilken retning hun går i fra nå. Vi har trolig fortsatt ting i vente.

Ordforklaringer

seksualisert: Det som handler om sex.

Kompetansemål
  • reflektere over hvordan musikalske tradisjoner, inkludert samiske musikktradisjoner, bevares og fornyes
  • utforske og formidle musikalske opplevelser og erfaringer, og reflektere over bruk av musikalske virkemidler
  • utforske og reflektere over hvordan musikk, sang og dans som estetiske uttrykk er påvirket av og uttrykk for historiske og samfunnsmessige forhold, og skape musikalske uttrykk som tar opp utfordringer i samtiden
  • utforske og drøfte musikkens og dansens betydning i samfunnet og etiske problemstillinger knyttet til musikalske ytringer og musikkulturer