Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Grafisk kommunikasjon

Verkstedet forsiden

10. Hvordan si mye med lite ‒ visuell kommunikasjon og symbolbruk

Grafisk kommunikasjon

Tenk deg en togstasjon hvor alle skilt og all annen informasjon står skrevet på et språk du ikke forstår. Menneskene rundt deg kan ikke ditt språk, og du kan ikke deres språk. Du har ingen mulighet for å orientere deg på togstasjonen, det finnes ingen guidebok, ingen informasjonsskilt eller noen som er ansatt for å hjelpe deg videre. Du må finne ut alt selv. Så må du på toalettet. Krise. Det finnes ikke et skilt som viser hvor du skal gå. Det er da du så gjerne skulle hatt det toalettskiltet som tydelig viser hvor du skal gå – skiltet med enkle strektegninger av en mann eller kvinne.

Disse strektegningene kaller vi piktogrammer – bilder av ord vi kjenner godt. Visuelle ordbilder gjør det lett for oss å ta inn rask informasjon også om vi ikke snakker språket. Slik blir det lett å finne fram til det vi trenger mest, for eksempel et toalett.

Piktogrammer, emojier og informasjonsgrafikk er eksempler på visuelle ordbilder. I denne modulen skal vi se på hvordan vi bruker bilder for å formidle ting og følelser. Vi skal også arbeide med visuell forenkling av kompliserte tekster.

Ordforklaringer

strektegning: Enkel tegning med linjer og punkter som er laget med blyant eller penn.

piktogram: Forenklet bilde som symboliserer ord, gjenstander eller begreper.

ordbilde: Visuelt bilde av et ord.

grafisk kommunikasjon: Visuell kommunikasjon med bilder og synsinntrykk.