Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Inviter til middag

Verkstedet forsiden

4. Server maten! ‒ matkultur, tradisjoner og måltider

Fotografi av venner som spiser et måltid utendørs.

Inviter til middag

Når vi inviterer til middag, vil vi at hele opplevelsen skal være god – fra innbydelsen og borddekkingen til maten og drikken. For å få til det er det viktig med god planlegging. Vi må vite at vi beregner tiden riktig, at vi holder oss innenfor budsjettet, og at vi lager mat som kan bli vellykket. Her har vi satt opp viktige punkter for forberedelser og gjennomføring.

Forberedelse

I forberedelsesfasen planlegger vi invitasjoner og hva vi skal servere. Vi fordeler arbeidsoppgaver og lærer oss enkle regler for servering.

  • Sette opp tidsskjema (planlegge arbeidet innenfor en gitt tidsramme)
  • Innbydelser (hvem som skal være gjester)
  • Pynting (duk, lys, blomster)
  • Borddekking (tallerkener, glass, bestikk, servietter)
  • Mat/meny (finne oppskrifter fra ulike kilder og sette sammen en meny, varm eller kald mat, hva som kan tilberedes tidlig, og hva som må gjøres rett før servering)
  • Matlaging (samarbeide – fordele oppgavene seg imellom)
  • Servering (vi serverer fra gjestens venstre side om vi serverer fra fat, fra høyre side om det er tallerkenservering)
  • Handle inn mat og beregne innenfor et budsjett (beregne mengder og porsjoner)
  • Opprydding og oppvask

Borddekking

Vi vil gjerne at bordet skal se litt ekstra fint ut. Da er det greit å holde seg til standardregler for borddekking.

Fotografi av borddekking.

  • En kuvert = plassen og utstyret til én person. Det er vanlig med ca. 60 cm per kuvert.
  • Tallerkenene settes ca. 1 til 2 cm inn fra bordkanten. Tallerkenene skal stå rett overfor hverandre på begge sider av bordet.
  • Bestikk: gaffelen skal ligge på venstre side, og kniven skal ligge på høyre side med knivbladet inn mot tallerkenen. Suppeskjeen skal eventuelt ligge ved siden av kniven, mens dessertskje skal ligge øverst for tallerkenen, med håndtaket mot høyre. Hvis det skal dekkes med flere sett bestikk, skal det bestikket en begynner med, ligge ytterst.
  • Glass skal stå rett overfor kniven. Hvis det skal være flere glass, skal de stå i den rekkefølgen de skal brukes, fra venstre mot høyre.
  • En kuvertasjett skal stå til venstre. Den brukes til brød eller til å legge fra seg bestikket på.
  • Servietten kan ligge på tallerkenen, enkelt brettet på venstre side, eller stå oppi glasset. (På YouTube kan du finne inspirasjon til mange ulike måter å brette servietter på.)
  • Bordkort settes øverst for tallerkenen. Plasser gjerne damer og menn annenhver.
  • Sørg for at borddekorasjoner/blomster og lysestaker ikke hindrer øyekontakt mellom gjestene.

Meny

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • bruke sansene til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smaker i matlagingen og forbedre oppskrifter, menyer og anretning av mat
  • vise gjennom matlaging og måltid hvordan identitet og fellesskap blir formidlet i ulike kulturer