Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Yarnbombing

Verkstedet forsiden

Yarnbombing

Har dere hørt om yarnbombing? Eller geriljastrikking? Kort fortalt er dette gatekunst der sjablonger og spraybokser er byttet ut med fargerikt garn, strikkepinner og heklenåler. Plutselig kan offentlige steder eller hverdagslige gjenstander i gatemiljøet bli dekket eller pyntet med fargerike strikkelapper over natten, og det på en overraskende måte som kan få oss til å tenke nytt rundt det vante, eller kanskje få oss til å smile. Noe for dere?

Finn et egnet sted der dere bor, og lag en plan for hvordan dere kan angripe med strikketøy. Finnes det en skulptur å kle på? Et gjerde å skrive en melding på? Trær som trenger litt farge? En benk som kan kles inn? Geriljastrikking kan også brukes som «practical jokes», finn noen som tåler en spøk, ta mål av for eksempel sykkelen deres og gå til angrep når de minst venter det. Dere kan også søke på internett og få ideer til hvordan dere kan gjøre det. Søkeord kan være yarnbombing, yarnstorming eller geriljastrikking. Her finnes egentlig ikke noen regler for hvordan dere gjør det, men det kan likevel være lurt å tenke gjennom følgende før dere går i gang for første gang:

  1. Begynn i det små – velg et prosjekt som ikke er for stort og komplisert.
  2. Ta mål av det dere vil dekke med strikk, og strikk biten litt mindre, slik at strikketøyet får god strekk og sitter godt når dere monterer.
  3. Velg enkle mønstre i begynnelsen. Dere kan også sy dekor på det dere har strikket. Sterke farger er aldri feil her.
  4. Tenk gjennom montering. Vil dere sy eller knytte det fast?
  5. Vil dere være anonyme og montere i det skjulte, eller skal monteringen skje mens det er publikum der? Begge deler fungerer.
  6. Ta bilder av arbeidet deres, både mens dere holder på, og av sluttproduktet.
Kompetansemål
  • fordype seg i en visuell uttrykksform og/eller en håndverksteknikk, utforske muligheter gjennom praktisk skapende arbeid og presentere valg fra idé til ferdig resultat
  • reflektere kritisk over visuelle virkemidler og eksperimentere med ulike visuelle uttrykk i en skapende prosess