Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Hekta på håndarbeid

Verkstedet forsiden

«Det er egentlig bare å sitte med masse knuter på to pinner og føre dem fram og tilbake, og så vokser de mest fantastiske ting fram.»

Slik beskriver Jenny Keller hvordan hun opplever det å strikke. Hun viser her hvordan hun bruker sine egne ideer og lager egne mønster når hun strikker. Og hun sier at dette ikke er vanskeligere enn at vi alle kan klare det.

Ordforklaringer

masker: Løkkene som du har på pinnen når du strikker.

omgang: Du har strikket en omgang når du har strikket en runde med alle maskene du har på pinnene. Begrepet rad brukes også. En rad er en omgang.

strikkefasthet: Strikkefasthet forteller noe om hvor mange masker du må legge opp på pinnen for å få 10 cm ferdig strikketøy, både i lengde og høyde. Dette vil variere alt etter hvor tykke pinnene er, og hvor tykt garnet er. På lappen som følger garnnøstene, finner du alt du trenger å vite om dette.

pinnetykkelse: Strikkepinner kommer i forskjellige tykkelser. På lappen som følger garnnøstene, står det ofte forslag til hvilken pinnetykkelse du kan bruke for å få en bestemt strikkefasthet.

Kompetansemål
  • fordype seg i en visuell uttrykksform og/eller en håndverksteknikk, utforske muligheter gjennom praktisk skapende arbeid og presentere valg fra idé til ferdig resultat
  • utforske muligheter innenfor håndverksteknikker og egnet teknologi ved å bearbeide og sammenføye harde, plastiske og myke materialer
  • vurdere materialers holdbarhet og muligheter for reparasjon og gjenbruk, og bruke ulike verktøy og materialer på en hensiktsmessig og miljøbevisst måte
  • visualisere form ved hjelp av frihåndstegninger, arbeidstegninger, modeller og digitale verktøy