Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Lær deg å hekle

Verkstedet forsiden

Fotografi av en katt som ligger ved siden av mange heklede blomster i forskjellige farger.
© Lewis Mulatero/Getty Images

Lær deg å hekle 1

Hvis du ønsker å lage underlige former, uten å måtte telle masker og følge mønster, da er hekling noe for deg. Om du vil se akkurat hvor rart hekling kan være, så kan du søke opp «frihekling» på internett og la deg fascinere av alt det rare som folk har lagd. Hekling er virkelig teknikken for den kunstneriske og kreative, eller bare den som har skikkelig lyst til å lage en egen hengekøye, for eksempel.

Først må du ha en løkke:

Film som viser hvordan du lager en løkke.

Luftmasker

Luftmasker

Luftmasker er det samme som fingerhekling, om du har prøvd det. Du trenger altså ikke heklekrok for å lage luftmasker, men siden alle de andre maskene vi skal lage senere, krever at du bruker heklekrok, så bruker vi den her også.

Fastmasker

Fastmasker

Luftmasker er jo litt lealause og ubrukelige for seg selv, så det er enda bra at vi har fastmasker. Fastmaskene setter vi fast i luftmaskene, så kan vi hekle fram og tilbake, eller rundt i ring, for å få den enkleste formen for hekling.

Kjedemasker

Kjedemasker

Om du syntes det gikk litt treigt med bare fastmasker, kan du lære et par masker som får hekletøyet ditt til å vokse raskere. De er litt vanskeligere, men så snart du får dreisen på det å snu kroken riktig, går dette bra.

Kanskje er disse maskene alt du trenger å lære for å lage det du drømmer om. Men det er jo litt kjedelig å gi seg her. Sjekk ut de neste filmene for mer hardcore hekleferdigheter.

Halvstav

Stav

Dobbeltstav

Lær deg å hekle 2

Nå har du et godt grunnlag for å hekle ting. Du kan mikse og matche masketyper etter hva du ønsker å lage, og lage de underligste mønstre. Bare ta en titt på oldemors hekleduker, så ser du litt av mulighetene her.

Kompetansemål
  • utforske muligheter innenfor håndverksteknikker og egnet teknologi ved å bearbeide og sammenføye harde, plastiske og myke materialer