Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Lær deg å strikke

Verkstedet forsiden

Fotografi av et garnnøste. Foran nøstet ligger et strikketøy med strikkepinner.
© Johner Images/Johner/NTB scanpix

Lær deg å strikke

Strikking kan brukes til så mangt. Det er morsomt å lage et plagg som er helt unikt og akkurat slik som du vil at det skal være. Kan du strikke, er du halvveis der allerede. På internett finnes det uendelige mengder med oppskrifter og guider til å lage de merkeligste og kule ting. Før du hiver deg utpå og strikker din egen hatt eller hengekøye, må du lære deg grunnleggende strikking. Så finn fram pinner og et garn du liker fargen på. Jo tykkere pinner og garn, jo fortere går det å strikke noe du kan bruke.

Før du kan strikke, må du legge opp. Å legge opp er å lage startmasker på pinnen. Hvor mange slike masker du trenger, avhenger av hvor stor tingen du skal strikke, skal være. Om du er usikker, så legger du opp 10 masker og måler hvor langt det ble på pinnen. Da kan du regne med at en maske med den pinnestørrelsen og den typen garn du bruker, blir en tiendedel av det tallet du fikk da du målte. Så om ti masker er 10 cm langt, kan du regne med at én maske er 1 cm. Om du da skal lage en lue, tar du så et målebånd og måler rundt hodet der du vil at kanten på lua skal være, så regner du ut at om hodet ditt er 50 cm rundt, ja da trenger du 50 masker. Eller 200 masker, om 10 masker bare ble 2,5 cm da du målte.

Først må du ha en løkke:

Film som viser hvordan du lager en løkke.

Legge opp:

Strikke rett

Strikke rett

Når du har lagt opp nok masker, kan du begynne å strikke rett. Om du la opp på en vanlig pinne og har tenkt å strikke fram og tilbake, vil det å strikke rettmasker til du kommer til enden på pinnen, snu pinnen og så strikke tilbake med samme maske føre til at du får noe som heter rillestrikk. Om du derimot la opp på en rundpinne og strikker bare rundt og rundt, vil du få noe som heter glattstrikk.

Har du mistet en maske?

Har du mistet en maske?

Her ser du hvordan du fisker dem opp igjen og redder dagen! PS: Det er lurt å låne en heklekrok til dette.

Strikke vrangt

Strikke vrangt

Glattstrikk kan du også få om du strikker fram og tilbake, men da må du strikke vrangt på den ene siden av pinnen og rett på den andre. Vrangstrikking er litt vrangere enn å strikke rett, så kanskje det er derfor det heter akkurat det.

Øke

Øke

Når du har strikket litt, synes du kanskje at det ble litt lite. Da kan du øke med en maske eller to. Bare husk ikke å øke hver eneste maske, og øk bare annenhver runde, sånn at det ikke blir hullete.

Strikke sammen

Strikke sammen

Ble det litt for mange masker? Da kan du bruke dette trikset til å gjøre to masker om til en. Også her gjelder det å ikke strikke sammen mange masker på rad, for da kan du få hull eller bulker i strikketøyet ditt.

Felle av

Felle av

Ferdig? Da kan du felle av og lage en avsluttende kant på strikketøyet ditt. Å felle av er ganske fint. Både fordi da er du ferdig, men også fordi når du har felt av skikkelig, har du sikret at ikke strikketøyet ditt kan miste flere masker og rakne. Bare husk at du ikke strammer for hardt når du feller av, da kan kanten bli veldig hard, og hårbåndet som passet så fint før, blir umulig å tre over ørene.

Ribbestrikk

Ribbestrikk

Nå begynner vi å bli proffe. Ribbestrikk er å kombinere rett og vrang-masker for å lage en ekstra elastisk kant. Sånne kanter som en ser nederst på klassiske strikkegensere, eller på toppen av bestefars ullsokker. De sørger for at ting holder seg på plass. Du kan variere hvor mange rett og vrang-masker du vil ha, for å få større eller mindre ribber, men to rett og to vrang er jo enkelt å huske.

Kompetansemål
  • utforske muligheter innenfor håndverksteknikker og egnet teknologi ved å bearbeide og sammenføye harde, plastiske og myke materialer