Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Pasta, nudler og ris

Verkstedet forsiden

Fotografi av pasta som siles etter koking.

Pasta, nudler og ris

Ordet pasta betyr «deig», og som ordet antyder, lages pasta av en deig med hvetemel, egg og salt. Vi bruker ordet pasta om spagetti, makaroni, lasagneplater og lignende.

En matvare som ligner på pasta, er nudler. Mens pasta ofte brukes i italiensk mat, brukes nudler i asiatiske retter. Felles for dem er at de som regel er et tilbehør. Det betyr at vi spiser dem i tillegg til noe annet, for eksempel kjøttfyll eller wok.

Et annet ofte brukt tilbehør er ris. Ris er et korn som brukes over hele verden, i alt fra risotto i Italia til sushi i Japan. Pasta, nudler og ris kjøpes som regel tørt, og koketiden varierer ut fra form og størrelse. Koketiden står som regel angitt på pakken.

På samme måte som ved brød finnes det varianter av disse produktene der hele kornet er brukt. Da bruker vi ordet fullkorn. I butikkene finner vi altså fullkornpasta, fullkornnudler og fullkornris.

Ordforklaringer

fullkornprodukter: Produkter der hele kornet er brukt, istedenfor bare kjernen. Disse produktene er ofte mørkere i fargen.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging