Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Belgfrukter

Verkstedet forsiden

Belgfrukter

Belgfrukter – ulike typer erter, bønner, linser og kikerter – har vært en viktig del av menneskers kosthold siden steinalderen. Det er vanlig i svært mange kulturer, i alt fra indisk og pakistansk til søramerikansk mat.

Erter, bønner og linser er godt i gryteretter, supper og salater. Det kan brukes som tilbehør til kjøtt og fisk, men er også en glimrende erstatning for kjøtt. Derfor spiser særlig vegetarianere store mengder belgfrukter. De selges både ferske og tørre, men ferdigkokte hermetiske varianter er også veldig populært.

Tørre belgfrukter krever ofte at de bløtlegges først. Det betyr at de må ligge i vann, ofte over natten, før man koker dem. Koketiden varierer fra type til type – tørre kikerter krever lang tid, mens linser ofte krever kortere tid. Koketiden står som regel angitt på pakken, og hvis ikke er den lett å finne på internett.

Belgfrukter gir en god metthetsfølelse og inneholder proteiner, fiber, vitaminer og mineraler. I tillegg er dette rimelige produkter, og de er produsert med mindre energi enn kjøtt – altså gir de bedre bærekraft.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging