Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Kjøtt

Verkstedet forsiden

Kjøtt

I Norge spiser vi kjøtt fra blant annet storfe (ku og okse), svin, lam og kylling. Kjøtt er en ferskvare. Det vil si at den i de aller fleste tilfeller er best jo ferskere den er. Kjøtt og kjøttprodukter er en god kilde til protein, og bidrar også til fett.

I tillegg til kjøttstykker med og uten bein kan vi kjøpe kvernet kjøtt – kjøttdeig. Det gjør kjøttet enklere å tilberede, for eksempel til taco. Finere kjøttstykker uten bein kaller vi filet.

Indrefilet er den møreste delen av dyret. At kjøttet er mørt, vil si at det er mykt og lett å tygge. Indrefilet brukes blant annet til biffstykker, eller den stekes hel. Deretter kommer entrecôte og ytrefilet (koteletter). Kjøtt med mye muskler, fra bryst, lår og bein, er det minst møre. Det brukes til koke- og grytekjøtt, kjøttdeig, pølser, kjøttkaker og kjøttpålegg.

Ordforklaringer

kvernet kjøtt: Kjøtt som er malt opp til kjøttdeig. Alle typer kjøtt kan kvernes.

filet: Et finere kjøttstykke uten bein. Krever ofte minimalt med tilberedning.

bearbeidet kjøtt: Kjøtt som er malt og/eller spedd, for eksempel kjøttdeig, farse eller pølser.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging