Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Olje, smør og margarin

Verkstedet forsiden

Fotografi av olivenolje.

Olje inneholder umettet fett og er derfor mindre farlig for hjerte og blodårer enn smør og hard margarin.

Olje, smør og margarin

Vi bruker olje, smør og margarin når vi steker mat, eller for å gi maten riktig smak og konsistens. Det er ikke alltid like lett å se om maten inneholder fett, men man kan smake det.

Oljer

Oljer lages ved at man presser planter som oliven, solsikke, soya, raps og mais. Vi skiller mellom kaldpresset og raffinert olje. Kaldpresset olje presses uten at det brukes varme. Det er den første oljen som kommer ut av planten, og den kalles jomfruolje. Etter at man har fått ut jomfruoljen, bruker man varme og andre kjemiske prosesser for å presse mer olje ut av planten. Da får vi varmpresset, raffinert olje.

Kaldpressede oljer brukes ofte på mat rett før den skal spises, mens vi bruker raffinerte typer når vi steker mat. Det er ofte stor prisforskjell på kaldpresset og raffinert olje. Oljer bør oppbevares på et mørkt og kaldt sted.

Smør og margarin

Smør og margarin ligner på hverandre, men produseres på forskjellige måter. Smør lages av fløte. Du har kanskje prøvd å vispe fløte til krem – hvis du visper den for lenge, får du smør. Margarin, derimot, lages av planteolje (raps, soya, maisolje) som gjennomgår en kjemisk prosess for at den skal bli hard. Dessuten blir den tilsatt stoffer for at den både skal ligne på og smake som smør.

Jo mykere margarinen er ved kjøleskapstemperatur, desto høyere er innholdet av umettet, sunt fett. Helsedirektoratet oppfordrer oss til å bruke mer oljer, flytende margarin og myk margarin enn hard margarin på grunn av det høye innholdet av flerumettet fett og fettløselige vitaminer (A, D og E). Bare husk at oljer også har et høyt innhold av energi.

I de aller fleste tilfeller snakker vi om olje som noe flytende, mens margarin og smør er i fast form. De siste årene har det riktignok blitt mer populært med flytende margarin, som ifølge produsentene er en mellomting mellom margarin og olje.

Ordforklaringer

konsistens: Hvordan maten kjennes – tynn, tykk, myk, hard, seig, sprø og så videre.

uraffinert jomfruolje: Den første oljen som kommer ut av planten. Denne prosessen kalles ofte kaldpressing.

raffinert olje: Olje som man presser ut ved hjelp av varme og andre kjemiske midler.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging