Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Lov å være hore?

Verkstedet forsiden

Fotografi av russ som fester foran russebusser.
© Kyrre Lien/NTB scanpix

Lov å være hore?

«For i kveld er det lov å være hoooreeee.» I 2015 danset tusenvis av russ til den offisielle låten til russebussen Sjeiken, produsert av EDM-artistene TIX & The Pøssy Project. Sangen vekket stor oppsikt, og nettavisene var preget av debattinnlegg som både kritiserte og støttet innholdet i sangen. I «Sexy musikk?» kan du lese om hvordan artister bruker sex som virkemiddel i musikken sin. Her kan du lese hvordan russebusser gjør det samme for å bygge sine konsept.

– Jeg overlater ingenting til tilfeldighetene. Jeg analyserer hva andre aktører i musikkbransjen gjør riktig, og implementerer det i mitt eget arbeid. Det viktigste er nok at jeg ikke jobber for russen, men med dem. Derfor vet jeg hva publikummet mitt kommer til å like, fortalte Andreas Haukeland, TIX, til VG Nett våren 2015.

Og publikum likte musikken. Så mye at musikken etter hvert nådde ut til andre enn ungdommene selv. Tekstene i russesangene vekket oppsikt:

Kom bli med ned på kne lille luremus
Tar deg med til et fullstappa horehus.
Så bli med inn i klubben
Bli med opp på rommet
Så drikker vi oss fulle
Så drikker vi oss dumme.

Kritikken gikk ut på at jenters seksualitet blir framstilt på en uheldig måte – ofte ved at de skal være objekter som gutter (menn) kan gjøre som de vil med, til og med skjenke: «Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?» (Sjeiken)

Men er det så farlig? «Alle vet at det er tull» er et vanlig argument. Russen skal sjokkere og gjøre voksne forbannet. Det er ingen tvil om at russebussene og artistene bak sangene bruker humor som virkemiddel. Gjennom humor kan man ofte si det man ellers ikke tør å si. Er det ikke slik at holdninger ofte gjenspeiler seg i humor?

Hvis man dykker ned i tekstene, vil man fort kunne avsløre holdninger som det er vanskelig å forsvare med argumentet om at det er tull. La oss se nærmere på setningen «og i kveld er det lov å være hoooreeee». Her er det underforstått at en hore ikke er en faktisk prostituert, men en jente som tillater seg å skifte seksualpartner ofte dersom hun føler for det. Spørsmålet er: Hva er det som er tull i denne setningen? Er det ikke lov å være hore? Menes det at kvinner ikke har rett til å velge partnere som de vil, uten at de skal bli sett ned på? Og hvis det ikke er tull, hva menes med at «i kveld er det lov å være hoooreeee»? Vil det si at det er lov akkurat i kveld, men ikke ellers?

Ordforklaringer

konsept: Idé med en plan.

aktører: Personer som opptrer eller medvirker.

implementere: Sette i gang, få til å virke.

seksualisert: Knyttet til sex.

skjenke: Servere, dele ut alkohol.

Kompetansemål
  • reflektere over hvordan musikalske tradisjoner, inkludert samiske musikktradisjoner, bevares og fornyes
  • utforske og reflektere over hvordan musikk, sang og dans som estetiske uttrykk er påvirket av og uttrykk for historiske og samfunnsmessige forhold, og skape musikalske uttrykk som tar opp utfordringer i samtiden
  • utforske og drøfte musikkens og dansens betydning i samfunnet og etiske problemstillinger knyttet til musikalske ytringer og musikkulturer