Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Straight Edge: X på hånda

Verkstedet forsiden

Straight Edge: X på hånda

Iʼm a person just like you
But Iʼve got better things to do
Than sit around and fuck my head
Hang out with the living dead
Snort white shit up my nose
Pass out at the shows
I donʼt even think about speed
Thatʼs something I just donʼt need
Iʼve got the straight edge

Vi må spole tiden tilbake til slutten av 1970-årene og oppsøke punkmiljøet. I punkbevegelsen var det viktig å gjøre opprør mot det etablerte samfunnet. Man skulle tørre å være annerledes – skinnjakker, hullete klær, nagler og hanekammer. Og selv om musikken var aggressiv, skulle den være så enkel som mulig. Faktisk ble det sett ned på om man var dyktig på instrumentet sitt. Som en del av en opprørsk livsstil hadde mange punkere et avslappet forhold til rusmidler, både lovlige og ulovlige.

I 1981 ga Minor Threat ut sangen «Straight Edge», der de tok avstand fra livsstilen man vanligvis forbandt med punk og hardcore, som var en litt hardere variant av punk. Dette ble begynnelsen på en retning ved navn straight edge. Tanken var enkel: Man avstår helt fra all form for rus – ingen alkohol, ingen narkotika, ingen tobakk.

Symbolet for straight edge har blitt X, angivelig fordi mindreårige fikk en stor X tegnet på hånden sin under konserter, slik at bartenderne kunne se hvem de ikke hadde lov til å selge alkohol til. Ved å bære symbolet X viser man at man ikke ønsker å ruse seg. Men var dette egentlig noe nytt? I alle slags musikkulturer finnes det musikere og musikkelskere som er avholdsmennesker, men straight edge var den første bevegelsen som definerte seg gjennom total avstand fra alle former for rus. Etter hvert har man sett at mange i miljøet også er veganer.

Straight edge-bevegelsen begynte i USA, og også klesstilen skilte seg fra den andre, mer engelskdominerte punken, der skinnjakker og hanekammer dominerte. Tilhengernes klesstil var mer nedtonet, ofte litt militærpreget. Kort hår, militærbukser og -støvler var, og er fortsatt, typisk for straight edgere. På konserter går det ofte veldig hardt for seg. Det går faktisk såpass hardt for seg at det er vanlig å pådra seg blåmerker og sår. Dette er ikke bare typisk for straight edge, men også for vanlig hardcore. Forskjellen er at på straight edge-konserter er publikum edru. Mange vil bli overrasket over hvordan mennesker som ikke er ruset, lar seg rive med ved å hoppe, dytte og slå rundt seg.

Straight edge-miljøet har etter hvert spredd seg til hele verden, og selv om miljøet fortsatt er underground, det vil si mindre kjent i samfunnet, holdes det stadig vekk konserter, også i Norge. Til tross for forskjellene mellom straight edge og hardcore/punk er grunntanken om å bryte med det etablerte fortsatt til stede. På en måte brøt straight edgerne med det etablerte punkmiljøet også – ved å ta avstand fra rusen.

Kompetansemål
  • reflektere over hvordan musikalske tradisjoner, inkludert samiske musikktradisjoner, bevares og fornyes
  • utforske og reflektere over hvordan musikk, sang og dans som estetiske uttrykk er påvirket av og uttrykk for historiske og samfunnsmessige forhold, og skape musikalske uttrykk som tar opp utfordringer i samtiden
  • utforske og drøfte musikkens og dansens betydning i samfunnet og etiske problemstillinger knyttet til musikalske ytringer og musikkulturer